dinsdag 21 november 2017

Ik wil een website voor mijn bedrijf. Hoe ga ik te werk?

Waarom een website?

Mijn bedrijf draait goed, ik heb mijn klanten in de streek, dus waarom zou ik een eigen website willen? Dit is een veel voorkomende redenering. Wel, een goed onderbouwde website is zowel belangrijk voor het onderhoud van uw relatie met bestaande klanten als bij het zoeken van nieuwe klanten.

Niemand slaat nog een telefoonboek open, of gaat rond rijden op zoek naar die ene vloerder die zijn of haar droomterras kan leggen, of de aannemer die tegen de beste prijs hun droomhuis kunnen bouwen. In de loop der jaren hebben we er met zijn allen een werkwoord van gemaakt, namelijk "googelen".

Ook al zijn er 20 bedrijven in dezelfde regio en sector actief als uw bedrijf, heb je geen eigen website, of een website die niet te vinden is, dan ben je altijd verloren. 



Ik heb een website, maar niemand vindt hem. Wat nu?

Veel bedrijven hebben een eigen website, maar die wordt niet gevonden. Om een website vindbaar te maken, moet de SEO van uw site optimaal zijn. SEO staat in mensentaal voor zoekmachineoptimalisatie. Met andere woorden, we zorgen ervoor dat de site zowel structureel als inhoudelijk zo goed mogelijk gebouwd is zodat zoekrobots als Google onze site vinden. 

Er zijn een aantal belangrijke zaken die in samenspraak met de websitebouwer moeten besproken worden om je SEO van je website op orde te krijgen : 

belangrijk is dat bijvoorbeeld elke pagina een goede titel en beschrijving bevat. De titel van een pagina zie je in de adresbalk van je browser

de hosting van je website moet optimaal zijn en snel. Als het even kan moet de site ook bereikbaar zijn via https://www.<mijnbedrijf>.be ipv http://www.<mijnbedrijf>.be . Google geeft namelijk voorkeur aan sites die bereikbaar zijn via https. Bij https-sites is de inhoud beter beveiligd dan bij http-sites. Vraag uitleg bij uw websitebouwer. 

Wat is hosting? Hosting is eigenlijk de huur die u betaalt om uw website online te kunnen plaatsen. De bestanden waaruit de site bestaat nemen een bepaalde ruimte in. Deze bestanden worden geplaatst op een adres, namelijk uw websiteadres (vb: www.akoni.be)

Probeer zoveel mogelijk links te creëren van andere websites naar jouw website. Op die manier creëer je nieuwe bezoekers naar uw website. De redenering die Google volgt is, hoe meer bezoekers er naar uw website komen, hoe hoger je in de ranking komt. En hoe hoger de ranking, hoe meer bezoekers... Eigenlijk is het een vicieuze cirkel, waar we proberen uit geraken door via links en sociale media zoveel mogelijk bezoekers naar onze site te lokken. 

De inhoud van de website is ook zeer belangrijk. De inhoud moet effectief als tekst worden weergegeven, en niet op een foto. Het systeem van Google bestaat erin dat zoekrobots uw website scannen en alle tekst dat ze terugvinden, net als omschrijvingen bij foto's gaan oppikken om daaruit belangrijke zoekwoorden op te halen. Het is dus van groot belang dat de zoekwoorden waarop uw site dient gevonden te worden op de site weergegeven worden. Ook bij de foto's die op de site worden weergegeven kan een omschrijving voorzien worden. Dan heb je ook meer kans dat uw site gevonden wordt via Google Afbeeldingen.

Wat de content betreft, zorg ervoor dat er synoniemen worden gebruikt, want herhaling van inhoud wordt door Google afgestraft met name, uw site wordt nadat u "betrapt" wordt ;-), een paar plaatsen naar beneden gegooid. 



Mijn website ook mobiel?

Google heeft een tijd geleden beslist dat websites die mobiel ondersteund worden, dus goed zichtbaar zijn op smartphone, tablet en andere mobiele toestellen voorrang krijgen in de zoekresultaten in vergelijking met niet-mobielvriendelijke sites. Het is dus zeer belangrijk dat uw website mobielvriendelijk is. U dient echter niet uw volledige site overboord te gooien, het is perfect mogelijk een mobiele site te ontwikkelen die draait naast de huidige site. Het is echter wel aangeraden om, wanneer u beslist een nieuwe website te laten ontwikkelen, er zeker voor te zorgen dat de site ook mobielvriendelijk of responsive is. De meeste websitebouwers zorgen ervoor dat alle nieuw ontwikkelde websites standaard mobielvriendelijk zijn, er zijn er echter nog steeds die hiervoor extra uren aanrekenen.

Hoe kan je nu zelf nagaan of je website mobielvriendelijk is?

Google biedt u een gratis site aan waar u kan testen of uw website mobielvriendelijk is.  Hier kan je dit zeer eenvoudig controleren!

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat niet enkel een website hebben belangrijk is, maar ook hoe deze is opgebouwd en vooral ook hoe deze wordt onderhouden, wat hij inhoudelijk bevat en op welk toestel deze terug te vinden is. 

Wenst u vrijblijvend meer informatie over uw bestaande website of u wenst een nieuwe site? Bel ons dan op 0498/61 79 56 voor afspraak. Indien gewenst komen we graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek of kom gerust bij ons op de koffie! :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten